Bescherming bij schulden en loonbeslag

Sinds de crisis in 2008 is het aantal huishoudens met schulden in Nederland toegenomen. Toch weten veel mensen niet wat de wet allemaal doet om mensen met een lening of schuld te beschermen. Wist u bijvoorbeeld dat…

…alle leningen gebonden zijn aan een maximumrente?

Als u een lening afsluit, betaalt u rente. Dat geldt voor kredieten, waarbij u cash geld leent, maar ook als u bijvoorbeeld financiering aanvraagt voor een nieuwe auto of koelkast. Het bedrijf waarbij u een lening afsluit, mag in 2015 maximaal 12% rente per jaar rekenen, plus de wettelijke rente van 2%. In totaal hoeft u dus nooit méér dan 14% rente te betalen over uw lening.

Ook een betalingsachterstand is eigenlijk een vorm van geld lenen. Als u te laat betaalt, mag uw schuldeiser dus rente rekenen over het verschuldigde bedrag. Sinds 1 januari 2015 is de wettelijke rente voor betalingsachterstanden van particulieren of consumenten 2%.

Betaalt u per jaar meer dan 14% rente op een lening, of 2% rente op een betalingsachterstand? Dan is het slim om uw financiën na te laten kijken.

…u 14 dagen bedenktijd heeft voor alle kredietovereenkomsten?

Stel: u heeft met financiering een nieuw bankstel gekocht. Over 6 weken wordt het bankstel geleverd, in uw favoriete kleur. Als u thuis nog een keer de maandlasten nakijkt, ziet u dat er nu wel erg weinig geld overblijft voor uw vaste uitgaven. Maar ja, u heeft het contract al ondertekend!

Geen nood. Volgens de wet heeft u als consument 14 dagen bedenktijd voor kredietovereenkomsten zoals leningen of financieringsafspraken. U kunt dus binnen 2 weken nadat u de overeenkomst getekend heeft, contact opnemen met de winkel om de overeenkomst te annuleren en zo nodig uw aankoop terug te sturen. Daarvoor hoeft u geen bijzondere reden op te geven.

…er een maximumbedrag is voor incassokosten?

Als u een rekening of aflossing van uw lening niet op tijd betaalt, mag de schuldeiser kosten rekenen om het geld alsnog te krijgen. Daarmee kan hij bijvoorbeeld een deurwaarder inschakelen. Maar de wet heeft wel een limiet gesteld aan de hoogte van deze incassokosten. Deze limiet is gekoppeld aan het factuurbedrag.

De maximale incassokosten in 2015 zijn:

Factuurbedrag (zonder rente) Maximale incassokosten in percentages
Over de eerste € 2500 15%
Over de volgende € 2500* 10%
Over de volgende € 5000 5%
Over de volgende € 190.000 1%
Over alles daarboven 0,5%

(Bron: Rijksoverheid. Voor actuele percentages kunt u kijken op http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schulden/vraag-en-antwoord/hoogte-incassokosten.html)

*Wel geldt er een minimum van €40,-.

…u bij loonbeslag recht heeft op een beslagvrije voet op basis van uw situatie?

Ook als uw schuldeiser beslag heeft laten leggen op uw loon, heeft u nog steeds rechten. U moet tenslotte nog wel gewoon huur betalen en eten op tafel zetten! Daarom heeft u bij loonbeslag recht op een beslagvrije voet (het Vrij Te Laten Bedrag of VTLB). De hoogte van dit bedrag hangt af van uw situatie. Met onze rekentool krijgt u een indicatie van het VTLB voor uw situatie.

Meer informatie

Wilt u meer weten over uw rechten en mogelijkheden bij schulden en loonbeslag? Wij helpen u graag. We kunnen u bijvoorbeeld begeleiden bij het maken en uitvoeren van een financieel plan, of een officiële controle uitvoeren van de hoogte van uw loonbeslag.

Ikhebloonbeslag.nl is onderdeel van Steunpunt Budgetbeheer & Bewindvoering (SPBB). Als u (teveel) loonbeslag heeft helpen wij u graag verder. Ook kunnen wij samen met u een plan maken om uw financiële situatie te verbeteren.

Summary
Bescherming bij schulden en loonbeslag
Article Name
Bescherming bij schulden en loonbeslag
Description
Sinds de crisis in 2008 is het aantal huishoudens met schulden in Nederland toegenomen.
Author