Een huurachterstand door loonbeslag – wat moet u doen?

Heeft u door uw loonbeslag niet genoeg geld meer om uw huur te betalen, en zit u daardoor met een huurachterstand? Volg dan dit stappenplan om de beste oplossing te vinden.

Stap 1: Neem contact op met uw verhuurder en tref een regeling

Om te voorkomen dat u boetes moet betalen of uw verhuurder u uit huis zet, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk contact met hem opneemt. Leg uw situatie uit en vertel dat u er alles aan gaat doen om de achterstand zo snel mogelijk op te lossen.

Stap 2: Klopt uw beslagvrije voet wel?

Iedereen die loonbeslag heeft, heeft recht op de beslagvrije voet. Dit is het bedrag dat u doorbetaald krijgt tijdens uw loonbeslag, om van te kunnen leven. De beslagvrije voet – ook wel Vrij Te Laten Bedrag (VTLB) genoemd – verschilt per situatie. Om uw beslagvrije voet uit te rekenen heeft de deurwaarder informatie van u opgevraagd over uw gezinssituatie en uw vaste lasten. Toch gaat deze berekening vaak mis. Het is dus belangrijk om na te vragen op basis van welke informatie de deurwaarder uw VTLB heeft berekend. Klopt deze niet of is uw situatie veranderd? Geef dan zo snel mogelijk de juiste informatie aan de deurwaarder door. Om een idee te krijgen van de beslagvrije voet voor uw situatie kunt u op onze website het VTLB berekenen.

Stap 3: Krijgt u alle toeslagen waar u recht op heeft?

Veel mensen hebben recht op toeslagen van de belastingdienst, zoals huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget of kinderopvangtoeslag. Bij het berekenen van het VTLB gaat de deurwaarder ervan uit dat u alle toeslagen waar u recht op heeft, ook echt krijgt. Als u dus een toeslag niet heeft aangevraagd, kan dat betekenen dat u geld tekort heeft. Vraag dus na bij de belastingdienst op welke toeslagen u recht heeft, en vraag deze zo snel mogelijk aan als u ze nog niet heeft.

Op deze toeslagen mogen alleen bepaalde schuldeisers beslag leggen. Uw zorgverzekeringsmaatschappij mag bijvoorbeeld beslag leggen op uw zorgtoeslag, maar niet op uw huurtoeslag. En uw kinderdagverblijf mag uw kinderopvangtoeslag in beslag nemen, maar niet uw zorgtoeslag. Zo kan er dus best weleens verwarring optreden. Vraag bij uw deurwaarder na of hij de juiste toeslagen vrij heeft gehouden.

Stap 4: Uw uitgaven in beeld

Krijgt u wel al het geld waar u recht op heeft? Dan zult u helaas uw uitgaven moeten aanpassen. Veel mensen geven namelijk ongemerkt meer uit dan ze denken. Hiervoor kunt u een financieel dagboek bijhouden, of een maandelijks budget opstellen. In ons blog over het opstellen van een financieel plan leest u hoe u dit kunt aanpakken.

Stap 5: Tref een betalingsregeling met uw verhuurder

Nu u weet wat uw maandelijkse budget is, kunt u weer contact opnemen met uw verhuurder om een betalingsregeling voor te stellen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het maken en uitvoeren van een financieel plan, of heeft u behoefte aan ondersteuning of advies? Wij helpen u graag. We kunnen bijvoorbeeld een officiële controle uitvoeren van de hoogte van uw loonbeslag, of samen met u het plan opstellen.

Ikhebloonbeslag.nl is onderdeel van Steunpunt Budgetbeheer & Bewindvoering (SPBB). Als u (teveel) loonbeslag heeft helpen wij u graag verder.