Schulden moet u natuurlijk terugbetalen. Maar wat als u niet aan de afgesproken betaaltermijn kunt voldoen? Door een betalingsregeling te treffen met uw schuldeisers voorkomt u de vervelende gevolgen een betaalachterstand, zoals loonbeslag.
Neem het initiatief om problemen te voorkomen
Heeft u regelmatig niet genoeg geld om uw schulden te betalen? Als u uw schulden soms helemaal niet of niet volledig betaalt, bouwt u een betaalachterstand op. En dat heeft vaak vervelende gevolgen. Uw schuldeiser kan dan bijvoorbeeld naar de rechter gaan om loonbeslag op te leggen. Om dit te voorkomen, is het slim om zelf het initiatief te nemen zodra u merkt dat u zich niet meer aan uw afspraken met de schuldeiser kunt houden.
Uw schulden op een rij
Maak om te beginnen een overzicht van al uw schulden en de bijbehorende betaaltermijnen. Zo ziet u direct hoeveel geld u per maand apart moet houden om deze af te lossen. Zet al uw schuldeisers op de lijst, ook als u hun schuld wel kunt betalen. Weet u niet meer zeker welke schulden u allemaal heeft? Bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) kunt u navragen welke schulden er op uw naam geregistreerd staan. Maar let op: studieschulden en achterstanden voor uw huur of energierekening staan hier niet bij.
Bepaal wat u per maand kunt aflossen
Nu u weet wat u moet betalen, is het tijd om te bekijken wat u kúnt betalen. Hiervoor heeft u een lijst nodig van al uw inkomsten en uitgaven per maand. Vergeet niet om ook geld over te laten voor dingen die u minder vaak koopt, zoals kleding. Trek nu alle uitgaven af van uw inkomsten. Deze rekensom laat u zien hoeveel financiële ruimte u elke maand heeft om uw schulden te betalen. Heeft u niet genoeg over? Misschien kunt u ergens op besparen. Een financieel plan kan u hierbij helpen.
Het betalingsvoorstel
Als u na uw besparingen nog steeds niet genoeg geld overhoudt voor uw maandelijkse afbetalingen, moet u bepalen hoeveel u dan wel kunt betalen. Als u dit eenmaal uitgerekend heeft, is het tijd om een brief te schrijven aan uw schuldeiser. Leg in de brief uit dat u een betalingsregeling wilt voorstellen, en ook waarom. Vertel hoeveel u per maand kunt terugbetalen, en hoe lang het in dit voorstel duurt voordat de hele schuld afbetaald is.
Meerdere schuldeisers? Kies de belangrijkste schuld
Als u meer dan één schuldeiser heeft, kunt u kiezen aan welke schuldeiser u een voorstel voor een betalingsregeling wilt sturen. U moet zelf inschatten welke schuld het belangrijkst is. Denk voor elke schuldeiser over de volgende vragen na:
- Hoe hoog is de totale schuld?
- Hoe hoog is de maandelijkse afbetaling?
- Hoe lang duurt het nog voordat ik de schuld helemaal afgelost heb?
- Hoe flexibel is de schuldeiser?
Niet gelukt? Schakel een expert in
Is uw schuldeiser niet akkoord gegaan met uw voorstel? Wij helpen u graag. We kunnen bijvoorbeeld bemiddelen bij uw schuldeiser, of u begeleiden bij het maken en uitvoeren van een financieel plan.
Ikhebloonbeslag.nl is onderdeel van Steunpunt Budgetbeheer & Bewindvoering (SPBB). Als u (teveel) loonbeslag heeft helpen wij u graag verder. Ook kunnen wij samen met u een plan maken om uw financiële situatie te verbeteren.