Hoe zit het met extra inkomen?

Loonbeslag wordt normaal gesproken geheven op uw maandelijkse inkomsten. Maar wat als u eenmalig een extra geldbedrag ontvangt?

Zoals we in een vorig blog al beschreven, tellen de meeste inkomsten die door uw werkgever in geld aan u worden uitbetaald mee voor het loonbeslag. Dat betekent dat naast uw netto salaris en maandelijkse toeslagen ook beslag gelegd kan worden op de eenmalige bedragen die uw werkgever aan u uitbetaalt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Vakantiegeld (als uw werkgever dit in één keer uitbetaalt)
  • Dertiende maand
  • Bonus of winstuitkering
  • Eindejaarspremie
  • Ontslagvergoeding

Uw rechten: de beslagvrije voet

Als er loonbeslag gelegd is op uw maandelijkse inkomsten heeft u recht op een beslagvrije voet. De beslagvrije voet is een minimumbedrag dat maandelijks voor u gereserveerd wordt om te kunnen overleven. Het is bedoeld voor uw huur, ziektekostenverzekering en levensmiddelen. De beslagvrije voet is afhankelijk van uw situatie, want een gezin van vier heeft nu eenmaal meer geld nodig dan een alleenstaande jongere zonder kinderen.

Als u maandelijks minder verdient dan de beslagvrije voet betekent dat, dat uw schuldeisers geen loonbeslag kunnen leggen op uw maandelijkse inkomen. Als u wel meer verdient dan het normbedrag krijgt u elke maand het bedrag van de beslagvrije voet op uw rekening. De rest van uw inkomen gaat naar de deurwaarder.

Beslagvrije voet geldt niet voor eenmalige inkomsten

Maar als u soms extra geld krijgt, bijvoorbeeld een eindejaarspremie of vakantiegeld, dan valt dit buiten de beslagvrije voet. Het is immers een extraatje. De deurwaarder zal dus dit hele bedrag in beslag nemen. Uw werkgever moet het netto bedrag dan direct aan de deurwaarder betalen.

Natuurlijk ontvangt u die maand wel gewoon het normale maandbedrag dat binnen de beslagvrije voet valt.

Persoonlijk financieel advies

Heeft u loonbeslag en bent u op zoek naar advies? Wij helpen u graag. We kunnen u bijvoorbeeld begeleiden bij het maken en uitvoeren van een financieel plan, of een officiële controle uitvoeren van de hoogte van uw loonbeslag.

Vul het contactformulier in of bel ons op 085-2731250. We plannen dan een afspraak om vrijblijvend kennis te maken.

Ikhebloonbeslag.nl is onderdeel van Steunpunt Budgetbeheer & Bewindvoering (SPBB). Als u (teveel) loonbeslag heeft helpen wij u graag verder. Ook kunnen wij samen met u een plan maken om uw financiële situatie te verbeteren.

 

Summary
Loonbeslag, hoe zit het met extra inkomen?
Article Name
Loonbeslag, hoe zit het met extra inkomen?
Description
Loonbeslag wordt normaal gesproken geheven op uw maandelijkse inkomsten. Maar wat als u eenmalig een extra geldbedrag ontvangt?
Author