Hoeveel loonbeslag mag opgelegd worden?

Loonbeslag geldt niet voor uw hele inkomen. Bepaalde inkomsten tellen niet mee. Daarnaast staat in de wet dat de deurwaarder een bepaald bedrag vrij moet laten om van te leven. Dit Vrij Te Laten Bedrag (VTLB) varieert per situatie.

Vrij Te Laten Bedrag

Het Vrij Te Laten Bedrag (VTLB) is een basisbedrag om te overleven. Dit bedrag hangt af van uw situatie. Als u alleen woont heeft u immers minder geld nodig dan als u een partner en vier kinderen moet onderhouden.

De deurwaarder berekent het VTLB op basis van de informatie die hij van u en van uw werkgever of uitkeringsinstantie heeft gekregen. Deze informatie gaat over de hoogte van uw inkomen, maar ook over uw gezinssituatie, uw zorgkosten en uw woonlasten.

Het is dus belangrijk om alle gevraagde informatie zo snel mogelijk naar de deurwaarder op te sturen, want deze is van invloed op de hoogte van uw VTLB.

Als uw situatie verandert kan het zijn dat uw VTLB ook verandert. Daarom moet u alle wijzigingen in uw situatie gelijk doorgeven aan de deurwaarder. Om te controleren of het VTLB nog steeds klopt moet het meestal elke 6 maanden opnieuw berekend worden.

Uitgezonderde inkomsten

Sommige inkomsten tellen niet mee bij de berekening van uw maximale loonbeslag. Bijvoorbeeld bijzondere bijstand en studiefinanciering. Daarop mag nooit loonbeslag gelegd worden. Ook de meeste sociale verzekeringen of uitkeringen (bijvoorbeeld de ANW, AOW, TW, Wajong, WAO, WIA en ZW) en tegemoetkomingen voor chronisch zieken en gehandicapten zijn uitgezonderd. Voor ambtenaren geldt dat hun onkostenvergoeding ook uitgezonderd is.

Op huur- en zorgtoeslag en kinderbijslag kan alleen beslag gelegd worden door een schuldeiser die een relevante dienst levert. Dus een verhuurder mag beslag leggen op uw huurtoeslag, en een zorgverzekeraar op uw zorgtoeslag, maar andere schuldeisers mogen dit niet.

Hoeveel loonbeslag

Simpel gezegd wordt uw maximale loonbeslag zo berekend:

Uw loon of uitkering – uitgezonderde inkomsten – VTLB = Maximale loonbeslag

Het kan zijn dat de berekening van uw deurwaarder niet klopt. Bijvoorbeeld omdat hij niet alle informatie kent. Op ikhebloonbeslag.nl kunt u eenvoudig uw Vrij Te Laten Bedrag berekenen. Zo krijgt u een idee hoeveel loonbeslag er opgelegd mag worden.

Advies van een expert

Wij helpen u graag verder met een persoonlijk advies over uw situatie.

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Vul het contactformulier in, of bel ons op 085-2731250. We plannen dan een afspraak om vrijblijvend kennis te maken.

Ikhebloonbeslag.nl is onderdeel van Steunpunt Budgetbeheer & Bewindvoering (SPBB). Als u (teveel) loonbeslag heeft helpen wij u graag verder. Ook kunnen wij samen met u een plan maken om uw financiële situatie te verbeteren.

Hoeveel loonbeslag

Hoeveel loonbeslag

Summary
Article Name
Hoeveel loonbeslag mag opgelegd worden?