Loonbeslag, wat nu? Wat kunt u verwachten en wat kunt u doen?

Als u loonbeslag heeft wilt u natuurlijk weten wat u kunt verwachten en wat u kunt doen. Sommige dingen kunt u zelf doen. Daarnaast kunt u een expert inschakelen om uw situatie te bekijken en te zorgen dat uw rechten worden gerespecteerd.

Het voortraject

Als u te horen krijgt dat u loonbeslag heeft is er al veel gebeurd. Vaak gaat de aanloop naar loonbeslag ongeveer zo:

  • U heeft een schuld niet terugbetaald, ook niet na herinneringen en aanmaningen;
  • De schuldeiser heeft een deurwaarder ingeschakeld;
  • De deurwaarder heeft gekeken hoe u uw schulden af kunt betalen en heeft besloten dat loonbeslag de beste manier is;
  • Daarvoor heeft hij bij de rechter om toestemming gevraagd;
  • De rechter heeft in een vonnis toestemming gegeven.

Sommige schuldeisers, zoals overheidsinstanties, hebben geen vonnis van de rechter nodig om loonbeslag te leggen.

Wat gaat er nu gebeuren?

  1. U ontvangt via de deurwaarder het vonnis van de rechter;
  2. De deurwaarder stuurt een brief over het vonnis (het ‘beslagexploot’) naar uw werkgever of uitkeringsinstantie;
  3. De deurwaarder stuurt het beslagexploot ook naar u. Dit moet binnen 8 dagen gebeuren;
  4. Uw werkgever (of uitkeringsinstantie) heeft nu 4 weken de tijd om aan de deurwaarder door te geven hoe hoog uw loon of uitkering is;
  5. De deurwaarder geeft binnen 3 dagen aan u door wat uw werkgever heeft verklaard over uw salaris;
  6. Uw werkgever betaalt een deel van uw loon rechtstreeks aan de deurwaarder. Dit gaat door totdat uw schuld is afbetaald.

Waarschijnlijk heeft u al een brief gehad van de deurwaarder met een verzoek om meer informatie. Die informatie heeft hij nodig bij het berekenen van het Vrij Te Laten Bedrag (VTLB), het geld dat u per maand mag houden om van te leven.

Wat kan ik doen?

Als u loonbeslag heeft is het slim om actie te ondernemen. Ten eerste is het altijd een goed idee om zo snel mogelijk aan uw werkgever te vertellen dat u loonbeslag heeft. Deze moet namelijk de salarisadministratie aanpassen. U kunt dit gerust doen, want loonbeslag is geen geldige reden voor ontslag.

Daarnaast is het belangrijk om uw Vrij Te Laten Bedrag (VTLB) te controleren. Vaak heeft de deurwaarder het VTLB niet goed berekend, waardoor u misschien te weinig geld overhoudt om van te leven. Op onze website kunt u kijken of uw VTLB klopt.

U kunt persoonlijk advies vragen aan een expert. Die kan u bijvoorbeeld vertellen of uw loonbeslag wel terecht is. Soms kan hij ook helpen bij het verminderen of opheffen van uw loonbeslag.

Hulp bij loonbeslag

Heeft u loonbeslag en bent u op zoek naar advies? Wij helpen u graag. We kunnen bijvoorbeeld een officiële controle uitvoeren van de hoogte van uw loonbeslag, in gesprek gaan met uw schuldeisers, of u begeleiden bij het opstellen en uitvoeren van een budgetplan.

Vul het contactformulier in, of bel ons op 085-2731250. We plannen dan een afspraak om vrijblijvend kennis te maken.

Ikhebloonbeslag.nl is onderdeel van het Steunpunt Budgetbeheer & Bewindvoering (SPBB). Als u (teveel) loonbeslag heeft helpen wij u graag verder. Ook kunnen wij samen met u een plan maken om uw financiële situatie te verbeteren.

loonbeslag

Summary
Ik heb loonbeslag, wat nu?
Article Name
Ik heb loonbeslag, wat nu?
Description
Als u loonbeslag heeft wilt u natuurlijk weten wat u kunt verwachten en wat u kunt doen. Sommige dingen kunt u zelf doen. Daarnaast kunt u een expert inschakelen om uw situatie te bekijken en te zorgen dat uw rechten worden gerespecteerd.
Author