Loonbeslag en alimentatie

Ook alimentatie kan in sommige gevallen te maken krijgen met loonbeslag. Als u alimentatie moet betalen aan uw ex-partner maar dit niet doet, kan deze de hulp van een deurwaarder inroepen om loonbeslag op te leggen. Maar als u juist alimentatie ontvangt kan dit geld ook door uw schuldeisers in beslag worden genomen.

Loonbeslag en alimentatie

Als u uw alimentatie niet betaalt, kan uw ex-partner een instantie zoals het LBIO inschakelen. Het LBIO is een overheidsinstelling die in opdracht van de regering wettelijke acties onderneemt om te zorgen dat beide partijen zich aan de afspraken over de alimentatie houden. Voor de ontvanger van is de hulp van het LBIO gratis, maar degene die de alimentatie betaalt moet daarnaast ook een toeslag betalen.

Incassobureaus bieden ook hulp bij het innen van achterstallige alimentatie. Zij rekenen daarvoor vaak hogere kosten dan het LBIO.

Loonbeslag om alimentatie af te dwingen

In extreme gevallen kan uw ex-partner loonbeslag laten leggen voor te laat of niet betaalde alimentatie. Met een bevel van de rechter kan uw ex met hulp van een deurwaarder beslag leggen op uw loon. De deurwaarder neemt dan contact op met uw werkgever om het beslag te regelen. Hoe dat precies gaat kunt u lezen op ons blog.

Beslag op ontvangen alimentatie

Aan de andere kant kunnen schuldeisers ook beslag leggen op alimentatie die u van uw ex-partner ontvangt. Zolang uw inkomen hoger is dan uw beslagvrije voet kan dus ook uw alimentatie in beslag genomen worden.

Beslagvrije voet geldt altijd

Of u nu alimentatie moet betalen of het juist ontvangt, als u te maken krijgt met loonbeslag moet de deurwaarder altijd rekening houden met de beslagvrije voet. Dit bedrag is bedoeld om uw basisbehoeften van te betalen, zoals uw huur, zorgverzekering en levensmiddelen.

De deurwaarder berekent de beslagvrije voet (ook wel Vrij Te Laten Bedrag) op basis van informatie over uw gezinssituatie. Met onze speciale tool kunt u heel makkelijk nagaan of de berekening van de deurwaarder in uw geval klopt.

Advies op maat

Heeft u loonbeslag op en bent u op zoek naar advies? Wij helpen u graag. We kunnen bijvoorbeeld een officiële controle uitvoeren van de hoogte van uw loonbeslag of u begeleiden bij het opstellen en uitvoeren van een financieel plan.

Vul het contactformulier in of bel ons op 085-2731250. We plannen dan een afspraak om vrijblijvend kennis te maken.

Ikhebloonbeslag.nl is onderdeel van Steunpunt Budgetbeheer & Bewindvoering (SPBB). Als u (teveel) loonbeslag heeft helpen wij u graag verder. Ook kunnen wij samen met u een plan maken om uw financiële situatie te verbeteren.

Loonbeslag

 

Summary
Loonbeslag en alimentatie
Article Name
Loonbeslag en alimentatie
Description
Alimentatie en loonbeslag. Als u alimentatie moet betalen aan uw ex-partner maar dit niet doet, kan deze de hulp van een deurwaarder inroepen.
Author