Loonbeslag op een uitkering

Een uitkering is ook een inkomen Als u een regelmatig inkomen heeft en een schuldeiser wil loonbeslag opleggen, dan zal de deurwaarder altijd contact opnemen met degene die uw inkomen uitbetaalt. Als u een uitkering heeft is dat dus de uitkeringsinstantie. Die instantie is dan verplicht om een deel van uw uitkering direct naar de deurwaarder of de schuldeiser over te maken.

Uitzonderingen

Sommige uitkeringen kunnen in principe niet in beslag genomen worden. Dat komt omdat deze uitkeringen bedoeld zijn voor een bijzondere situatie of doel, zoals:

  • Kinderbijslag
  • Bijzondere bijstand
  • Studiefinanciering of tegemoetkoming schoolkosten
  • Persoonsgebonden budget
  • WAO uitkering
  • WIA uitkering
  • Wajong uitkering

Ook op uw huur-, zorg- of kinderopvangtoeslag mag de deurwaarder niet zomaar beslag leggen. Dit kan alleen als de schuldeiser de dienst levert waarvoor deze toeslag bedoeld is. Bijvoorbeeld: uw zorgverzekeraar kan beslag laten leggen op uw zorgtoeslag, maar niet op uw huurtoeslag.

De beslagvrije voet

Bij het bepalen van de hoogte van uw loonbeslag moet de deurwaarder rekening houden met de beslagvrije voet. Dit is het bedrag dat u tijdens uw loonbeslag blijft ontvangen voor uw levensonderhoud. Bij zijn berekening gaat de deurwaarder uit van informatie over uw situatie. Als u geen informatie heeft opgegeven gebruikt de deurwaarder de normbedragen die door de overheid zijn vastgesteld. De geldige normbedragen kunt u vinden op de website van de Belastingdienst. Als u hogere huur- of ziektekosten heeft dan de norm kan het zijn dat u recht heeft op een hogere beslagvrije voet. Het is dus altijd een goed idee om de juiste informatie door te geven aan de deurwaarder! Om een idee te krijgen kunt u op onze website uw persoonlijke beslagvrije voet berekenen.

Advies op maat

Heeft u loonbeslag op uw uitkering en bent u op zoek naar advies? Wij helpen u graag. We kunnen bijvoorbeeld een officiële controle uitvoeren van de hoogte van uw loonbeslag of u begeleiden bij het maken en uitvoeren van een financieel plan. Vul het contactformulier in of bel ons op 085-2731250. We plannen dan een afspraak om vrijblijvend kennis te maken. Ikhebloonbeslag.nl is onderdeel van Steunpunt Budgetbeheer & Bewindvoering (SPBB). Als u (teveel) loonbeslag heeft helpen wij u graag verder. Ook kunnen wij samen met u een plan maken om uw financiële situatie te verbeteren.

Summary
Loonbeslag op een uitkering
Article Name
Loonbeslag op een uitkering
Description
Ook als u een uitkering heeft kan de deurwaarder loonbeslag leggen op uw inkomen. Een deel van uw uitkering gaat dan direct naar de deurwaarder of de schuldeiser.
Author