Loonbeslag op salaris

Loonbeslag op salaris

Bij het uitvoeren van uw loonbeslag houdt de deurwaarder rekening met verschillende soorten inkomsten. Vaak is het salaris het hoofdinkomen. Maar welk deel van het geld dat u maandelijks van uw werkgever krijgt valt onder het loonbeslag? 

Verschillende inkomsten, verschillende regels

Er bestaan veel verschillende soorten inkomsten. Naast loon hebben de meeste werknemers bijvoorbeeld ook recht op vakantiegeld. En sommige mensen krijgen van hun werkgever ook een onkostenvergoeding of een prestatiebonus.

Daarnaast zijn er inkomsten uit de persoonlijke sfeer, zoals alimentatie. Ook krijgen veel mensen geld van de overheid in de vorm van huur- of zorgtoeslag, kinderbijslag of kinderopvangtoeslag, of een uitkering.

Voor de verschillende soorten inkomsten zijn er verschillende regels.

Welke inkomsten tellen mee voor loonbeslag op salaris?

De meeste inkomsten die in geld worden uitbetaald door uw werkgever tellen mee voor het loonbeslag:

  • Netto salaris
  • Vakantiegeld (al het vakantiegeld dat nog niet was uitbetaald vóór het loonbeslag werd opgelegd)
  • Dertiende maand
  • Bonus of winstuitkering
  • Toeslagen voor overwerk, ploegendiensten of onregelmatig werk
  • Ontslagvergoeding

Wat telt niet mee:

  • Achterstallig loon over de periode vóór het loonbeslag
  • Niet-belaste onkostenvergoeding
  • Toeslag of subsidie van de overheid, zoals kinderbijslag of huurtoeslag

Beslagvrije voet

Iedereen die loonbeslag opgelegd krijgt, heeft recht op de beslagvrije voet. Dit bedrag is bedoeld om uw vaste lasten zoals de huur en uw zorgverzekering van te betalen. De deurwaarder moet dit bedrag dus vrijlaten. Daarom wordt het ook wel het Vrij Te Laten Bedrag (VTLB) genoemd.

De hoogte van de beslagvrije voet hangt af van uw situatie. De deurwaarder bekijkt uw gezinssituatie en vaste lasten. Woont u samen of juist alleen? Moet u kinderen onderhouden? Hoeveel huur betaalt u? Op basis van deze informatie berekent de deurwaarder uw VTLB.

Met onze handige tool kunt u zelf uitrekenen of de berekening van de deurwaarder klopt.

Loonbeslag op inkomen

Heeft u loonbeslag op uw inkomen en bent u op zoek naar advies? Wij helpen u graag. We kunnen bijvoorbeeld een officiële controle uitvoeren van de hoogte van uw loonbeslag, in gesprek gaan met uw schuldeisers, of u begeleiden bij het opstellen en uitvoeren van een financieel plan.
Loonbeslag
Vul het contactformulier in of bel ons op 085-2731250. We plannen dan een afspraak om vrijblijvend kennis te maken.

Ikhebloonbeslag.nl is onderdeel van Steunpunt Budgetbeheer & Bewindvoering (SPBB). Als u (teveel) loonbeslag heeft helpen wij u graag verder. Ook kunnen wij samen met u een plan maken om uw financiële situatie te verbeteren.